@mastersthesis{oai:nagoya.repo.nii.ac.jp:00025316, author = {廣瀬, 允人 and HIROSE, Masato}, month = {Mar}, note = {日本の中世遺跡の調査では、食料残滓とみられる動物遺存体がある程度報告されている。しかし、貨幣経済が浸透し、都市が発展した日本の中世社会における食料利用の変化についての研究は少ない。中世鎌倉の研究においては、資料や研究が比較的多く蓄積されており、鎌倉は日本の中世都市経済の食料利用を解明するうえで重要な地域の一つである。この研究では、経済変化の指標として中世都市における野生資源利用の変化について議論した。鎌倉市に所在する由比ガ浜南遺跡では、13 世紀前半から 15 世紀後半までの中世前期を中心とする遺構が検出され、大量の陶片、人骨や動物骨が出土している。しかし、由比ガ浜南遺跡ではこれまで別地点での調査の内容や一部の動物骨が報告されているのみで、多くの動物遺存体は未整理のままであった。そこでこの度、由比ガ浜南遺跡出土の動物骨の整理作業を行ない、魚骨について分類、計測、集計することで中世の出土魚骨についての新たなデータを加えた。その結果、これまでの鎌倉の魚骨の研究同様、鎌倉の南部にサメ類・マグロ類・カジキ類などの外洋性大型魚が多い傾向が示された。また、中世鎌倉の遺跡全体で大型魚の頭部比が低く、中小型魚の頭部比が高いという部位組成パターンが認められた。カジキ類やカツオ類の不要な尾部が多い由比ガ浜南遺跡の部位組成からは、出土地点付近に魚類の市場や加工場の存在が想定された。さらに、出土魚骨から季節性を検討することで、中世前期の鎌倉周辺で周年漁が行われていたことが示唆され、漁業の専業化についてその可能性の傍証が得られた。これらの検討から、中世の鎌倉で大型魚類などの大型海産資源が特徴的にみられるようになる傾向を挙げ、その要因として都市の発展による需要の増加と貨幣経済の浸透による漁撈の専業化や大規模化という理由を提示した。その他、中世遺跡で中小型魚の頭部側が多く出土する傾向について検討するため、縄文期から近世の遺跡における出土魚類の頭部・体部比から、遺跡に保存される魚骨の部位による残存傾向の差について確認した。そこから、由比ガ浜南遺跡を含む大半の魚骨出土中世遺跡で頭部が多く出土することと、廃棄された際の魚類残滓の部位の偏りは直ちに関連付けられないことが示された。また、魚類遺存体に関連して、魚類利用の特色について多角的に捉えるため、中世の日本の絵巻物に描かれた魚の図像を集成した。29 絵巻からおよそ 50 場面に描かれた魚の図像を確認し、人物との対比から描かれた魚の大きさを算定した。その結果、全長約 60 ㎝前後以上の比較的大きな魚が描かれる場合、そのサイズの魚が複数同時に描かれることが少ない傾向にあり、場面の性格との関連と合わせ、大きな魚の価値の高さが推測された。加えて、ほぼ全ての魚が頭部付きで描かれ、干物に加工されるものでも頭部が除去されない傾向にあったことが示唆された。, Several archaeological studies of medieval sites in Japan have reported animal bones which can be seen as food residues. However, these animal remains have rarely been studied although they can provide direct evidence regarding subsistence and socio-economic aspects of the Medieval period, which is a key era in the Japanese history as the monetary economy penetrated, and some urban cities developed. Previous studies of the medieval Kamakura accumulated relatively many materials and their analyses. Therefore, Kamakura is one of the important areas for clarifying human activities related to food acquisition and trades in the medieval urban economy of Japan. The present study aims to discuss changes in the use of marine food resources in a medieval city as an indicator of economic changes. The study focuses on medieval fish bones excavated from sites in Kamakura and analyzes unreported fish remains recovered from Yuigahama-minami site (mainly the 13th to the late 15th century), Kamakura. The new data indicated a tendency that there were plenty of large-sized fish, such as sharks, tunas and marlins in Kamakura, especially in its southern area. It is consistent with the results of previous studies. In addition, the analysis of body-part frequencies indicates that the head ratio of large-sized fish and the trunk ratio of medium/small-sized fish are low in the overall pattern of medieval Kamakura. The high occurrences of unnecessary tails of marlins and bonitos indicate the existence of fish markets and/or processing places in the vicinity of Yuigahama-minami site. Furthermore, the examination of a seasonality suggests a possibility of annual fishing and specialized fishery around Kamakura in the early Medieval period. Taking these matters into account, I suggest that a central cause of the increase in using large-sized marine resources in medieval Kamakura was the specialization and intensification of fisheries in response to the penetration of the monetary economy along with an increase in demand through urbanization. Additionally, the study made an extensive literature survey for data regarding the proportions of heads and vertebrae in fish remains from 19 sites dated from the Jomon (Neolithic) to the early modern period. This was compared with the pattern of the medieval sites, where medium to small-sized fish remains show the high head frequency. The results indicate that most of the high head frequency patterns of medieval fish remains cannot be attributed to a bias of fish parts when they were discarded. In relation to the high head frequency, this paper also puts its focus on fish that were depicted in medieval Japanese scrolls. In this survey, 50 fish images were gathered from 29 scrolls. It was recognized that almost all fish including dried fish were drawn along with their heads., 名古屋大学大学院情報科学研究科 複雑系科学専攻 修士学位論文, 修士論文「中世鎌倉における出土魚類の動物考古学的研究」改訂版 (Rivised edition of Master's Thesis "The Zooarchaeological Study of Fish Remains on Medieval Kamakura, Japan")}, school = {名古屋大学, NAGOYA University}, title = {中世鎌倉における魚類遺存体の動物考古学的研究}, year = {2018} }