@article{oai:nagoya.repo.nii.ac.jp:00026980, author = {廣安, 知之 and 三木, 光範 and 米田, 真純 and 岡本, 祐幸 and HIROYASU, Tomoyuki and MIKI, Mitsunori and YONEDA, Masumi and OKAMOTO, Yuko}, issue = {91(2003-MPS-046)}, journal = {情報処理学会研究報告数理モデル化と問題解決(MPS)}, month = {Sep}, note = {シミュレーテッドアニーリング(Simulated Annealing:SA)では温度の移り変わりを示す温度スケジュールによって得られる解の精度は大きく異なり,温度スケジュールを決定するパラメータについて様々な研究が行われている.しかし,SAをタンパク質立体構造エネルギ最小化問題に適用した際の温度スケジュールの設定について検討を行った研究は少ない.そこで,本研究ではSAをタンパク質エネルギ最小化問題に適用した際の温度パラメータについて検討を行う.その結果,従来の温度スケジュールよりも良好な結果を得ることを示した., In Simulated Annealing (SA), a temperature range gives great influence on an accuracy of a solution. So far, many researches about the determination of the temperature schedule have been shown. However, in the field of minimizing the energy of the protein tertiary structures by SA, not so much researches on the determination of the temperature schedule have been done. This paper shows that the SA which uses the temperature schedule determined by important temperature is more effective than the SA with conventional temperature schedule.}, pages = {81--84}, title = {シミュレーテッドアニーリングを用いたタンパク質立体構造エネルギ最小化における温度パラメータの検討}, volume = {2003}, year = {2003} }